LA HISTORIADELAGOTTO ROMAGNOLO

Το Lagotto Romagnolo είναι ένας σκύλος που έχει εκτραφεί ειδικά για να βρίσκει τρούφες σε κάθε είδους έδαφος- είναι η μόνη φυλή στον κόσμο που ειδικεύεται στην ανίχνευση αυτού του πολύτιμου κονδύλου. Ένας τυπικός σκύλος νερού μικρού-μεσαίου μεγέθους, είναι ελαφρύς μεσομορφικός με μάλλον γεροδεμένο κορμό. Η γενική εμφάνισή του είναι ρουστίκ, δυνατή και με καλές αναλογίες και η χρησιμότητά του ως σκύλου εργασίας είναι αμέσως εμφανής. Η έκφραση είναι μια έκφραση προσοχής, εξυπνάδας και ζωντάνιας. Το Lagotto Romagnolo εργάζεται με ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις έμφυτες ικανότητες αναζήτησης και εύρεσης και την εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης. Το κυνηγετικό ένστικτο έχει κατασταλεί, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από τα θηράματα. Είναι ένα στοργικό ζώο, που δημιουργεί στενό δεσμό με τον ιδιοκτήτη του και αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικό, εύκολα εκπαιδεύσιμο σύντροφο.

Το Lagotto Romagnolo έχει τον συγκρατημένο χαρακτήρα του αληθινού χωριατόσκυλου, την τυπική εμφάνιση ενός σκύλου που έχει τις ρίζες του στην ιστορία και την ευγενική, προσεκτική έκφραση που είναι κοινή σε όλους τους σκύλους της ιταλικής φυλής. Μια πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι ιστορικό και αρχαϊκό που έχει επιβιώσει ως εκ θαύματος μέχρι σήμερα - μια ζωντανή πρόκληση για τον χρόνο και την ιστορία.

Πριν από πολλούς αιώνες οι Ιταλοί ανέπτυξαν ένα ακμάζον εμπόριο με την Ανατολή. Αυτό το εμπορικό σύστημα περιελάμβανε συνεχείς επαφές σε κάθε επίπεδο, επιτρέποντας έτσι στους διάφορους πληθυσμούς να μάθουν πολλά για τον πολιτισμό και τα έθιμα του άλλου - και η γνώση των σκύλων δεν αποτελούσε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, ιδίως στη βορειοδυτική Ιταλία, έχουν αποκαλύψει την παρουσία διαφόρων φυλών σκύλων, ιδίως ενός μικρού σκύλου του νερού με τρίχωμα με έντονες μπούκλες.Η Ετρουσκική νεκρόπολη της Spina (κοντά στη Φεράρα) περιέχει ενημερωμένες αναπαραστάσεις κυνηγιού και ψαρέματος που απεικονίζουν έναν σκύλο όπως το σημερινό Lagotto Romagnolo. Οι Ετρούσκοι έφτασαν στη βόρεια Αδριατική μεταξύ του 5ου και του 6ου αιώνα π.Χ. και διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με πολλά ανατολικά έθνη- αυτό ευνόησε την εισαγωγή αυτής της ομάδας σκύλων στη βόρεια περιοχή της Αδριατικής.

Αν και είναι αλήθεια ότι ο επεκτατισμός πολλών ανατολικών πληθυσμών ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή αυτών των φυλών μέχρι τις Βρετανικές Νήσους, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη αιώνες μετά την αρχική επαφή με τους ιταλικούς πληθυσμούς.Όταν οι σκύλοι του νερού έφτασαν στην Ισπανία μέσω της Βόρειας Αφρικής την εποχή των μαυριτανικών κατακτήσεων, δίνοντας το σημερινό Perro de Agua Español, βρίσκονταν ήδη στην ιταλική χερσόνησο για αιώνες, ιδιαίτερα στους υγροτόπους και τα έλη της Ρομάνια. Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι ο Canis acquaticus για τον οποίο μίλησε ο Λινέο, ορίζοντας ότι "υπήρχε για κάποιο χρονικό διάστημα" στη λεκάνη της Μεσογείου, δεν είναι άλλος από το δικό μας Lagotto Romagnolo. Ως προς τη μορφολογία του, το σχέδιο του Λινέου έχει εκπληκτική ομοιότητα με τον σκύλο με το σγουρό τρίχωμα της Ρομάνια.

Ένας άλλος πίνακας από τη δεκαετία του 1600 δείχνει ένα σχεδόν τέλεια προσαρμοσμένο Lagotto Romagnolo ως θέμα ενός πίνακα του il Guercino" Giovanni Francesco Barbieri.

Μετά την εξαφάνιση του πολιτισμού των Ετρούσκων, τα σκυλιά συνέχισαν να ευδοκιμούν και παρέμειναν συνηθισμένο θέαμα σε όλη τη διάρκεια των ρωμαϊκών και μεσαιωνικών χρόνων, ιδίως κατά μήκος της ακτής που εκτείνεται από τη Ραβέννα, μέσω των πεδινών περιοχών του Κομάκιο και του Βένετο, μέχρι το Φρίουλι και τη χερσόνησο της Ίστριας. Στις τοιχογραφίες της νυφικής σουίτας του Palazzo Ducale dei Gonzaga di Mantova, που φιλοτέχνησε ο Andrea Mantegna το 1456, υπάρχει, στη σκηνή που αναπαριστά τη "συνάντηση", στα πόδια του μαρκήσιου Ludovico III Gonzaga, ένας σκύλος που προφανώς είναι ο ίδιος με το σημερινό Lagotto Romagnolo. Από τον 16ο αιώνα και μετά, τα βιβλία για τη λαογραφία, τον τοπικό πολιτισμό, τα έθιμα και το κυνήγι είναι γεμάτα από αναφορές που αναφέρουν τη χρήση ενός μικρού σκύλου με σγουρό τρίχωμα που χρησιμοποιούνταν για την ανάκτηση των θηραμάτων του νερού.

Τα σκυλιά αυτά εκτελούσαν διάφορες δραστηριότητες, παρέχοντας υποστήριξη στους vallaroli (ή "lagotti"), τους γραφικούς ανθρώπους που, πριν από τη σαρωτική οικοπεδοποίηση στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελούσαν την πραγματική ψυχή αυτών των πλούσιων σε θηράματα λιμνοθαλασσών. Οι vallaroli, στους οποίους είχε παραχωρηθεί η χρήση των περίφημων "tinelle" ή "botti" (δέρματα από βαρέλια) για το κυνήγι στα πεδινά, συνόδευαν γενικά τους τοπικούς ευγενείς στη συναρπαστική, αλλά δύσκολη πρακτική του κυνηγιού.

Οι vallaroli εκπαιδεύτηκαν επίσης να βρίσκουν τρούφες: τότε ήταν πολύ λιγότερα γνωστά για τις τρούφες και ήταν πολύ πιο άφθονες. Οι αχώριστοι σύντροφοι των vallaroli ήταν οι μικροί Lagotto Romagnolos, φύλακες της βάρκας και του σπιτιού, και εξαιρετικοί ανακτητές (ειδικά των φαλαρίδων) πολύ παλιά όταν εκατοντάδες μικρές βάρκες "χτυπούσαν" το κυνηγότοπο και περικύκλωναν και σκότωναν κοπάδια που αριθμούσαν χιλιάδες. Το Lagotto Romagnolo βουτούσε, συχνά επί ώρες, στο νερό, ανεξαρτήτως εποχής, σπάζοντας ακόμη και τον πάγο για να κολυμπήσει κάτω από αυτόν και να τραβήξει τα πεσμένα πουλιά πίσω στην ακτή (μια δραστηριότητα που κατέστη δυνατή χάρη στο συμπαγώς πτυχωτό τρίχωμα του ζώου και το παχύ υπόστρωμα που σχηματίζει ένα υδροαπωθητικό στρώμα που κρατά το νερό μακριά από το δέρμα.

Η ονομασία Lagotto Romagnolo προέρχεται, λοιπόν, από την αρχική "καριέρα" του ως σκύλου του νερού. Στην τοπική διάλεκτο της Ρομάνια το "Càn Lagòt" είναι συνώνυμο του "σκύλου του νερού" ή του "κυνηγετικού σκύλου υγροτόπων με πτυχωτό, σγουρό τρίχωμα". Μια έντονη ικανότητα αναζήτησης, μια απότομη καμπύλη εκμάθησης και μια ασυναγώνιστη όσφρηση θα έκαναν, με τον καιρό, το Lagotto Romagnolo έναν αποτελεσματικό ανιχνευτή τρούφας. Μετά τις εκκαθαρίσεις που, κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, μείωναν διαρκώς τους τεράστιους βάλτους του Comacchio και της Romagna, ενώ εξαφάνιζαν σχεδόν εντελώς το "Vallaroli", το Lagotto Romagnolo έχασε επίσης σταδιακά τη λειτουργία του ως σκύλος νερού και ειδικεύτηκε σταδιακά ως σκύλος τρούφας. Η μετάβαση μεταξύ αυτών των δύο λειτουργιών κυμαίνεται μεταξύ 1840 και 1890. Μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ότι κατά τη διάρκεια του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, σχεδόν όλα τα σκυλιά των κυνηγών τρούφας της Ρομάνια και των παρακείμενων περιοχών ήταν Lagotto Romagnolo. Τις επόμενες δεκαετίες, η χρήση τσιμεντένιων πυλώνων για τη στήριξη των αμπελιών και η σταθερή εξαφάνιση των δασικών εκτάσεων έκαναν την τρούφα κάπως πιο σπάνιο εύρημα, ειδικά στην πεδιάδα. Το Lagotto Romagnolo αποδείχθηκε τότε η τέλεια επιλογή για αναζήτηση σε λοφώδη δάση και αγκαθωτούς θάμνους κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου, λόγω του σφιχτοδεμένου του τριχώματος.

Ήδη από το 1920, το Lagotto Romagnolo ήταν πολύ γνωστό στις κοιλάδες των Απεννίνων Romagnolo, στην Valle del Senio, στην Valle del Lamone και ιδιαίτερα στην Valle di Santerno. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τότε κανείς δεν ενδιαφερόταν για το Lagotto Romagnolo ως καθαρή φυλή: οι υπάρχουσες φυλές θεωρούνταν υπεραρκετές και οι διασταυρώσεις συχνά εκτιμούνταν ακόμη περισσότερο λόγω της ευρωστίας, του χαρακτήρα και της αντοχής τους στις ασθένειες. Οι κυνηγοί τρούφας ανέκαθεν εκτρέφουν τους σκύλους τους σε μια εντελώς εμπειρική βάση (έξω από οποιουσδήποτε γενετικούς κανόνες), λαμβάνοντας υπόψη μόνο το άμεσο, πρακτικό αποτέλεσμα: έναν λαμπρό σκύλο για τρούφες, είτε Lagotto Romagnolo είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο, το Lagotto Romagnolo, το οποίο είχε φτάσει στις κοιλάδες της Romagna "σταθεροποιημένο" από τις συνεχείς συζεύξεις σε στενή συγγένεια που πραγματοποιούσαν οι "Vallaroli" των ελών του Comacchio άρχισε να "μολύνεται" από τις συνεχείς και αδικαιολόγητες εισαγωγές ξένου αίματος. Ωστόσο, η αξία είναι εκεί που πρέπει: οι κυνηγοί τρούφας εκείνης της περιόδου δεν άφησαν το Lagotto Romagnolo μας να πέσει στο περιθώριο, επιτρέποντάς του να επιβιώσει - σχεδόν ως εκ θαύματος - μέχρι σήμερα σε σχεδόν τέλεια μορφή φαινοτύπου και γονότυπου.

Προς τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια ομάδα από λάτρεις των σκύλων της Romagna αποφάσισε να σώσει τη φυλή, η οποία κινδύνευε να εξαφανιστεί λόγω της ανικανότητας, της άγνοιας και της αμέλειας των ιδιοκτητών: επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Quintino Toschi, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου σκύλων και ο εκτροφέας και κριτής της E.N.C.I. καθηγητής Francesco Ballotta (ο οποίος θυμόταν ακόμα τέλεια τα Lagotti Romagnolo της νιότης του). Τους υποστήριξαν ο ειδικός σε θέματα σκύλων, κριτής και παγκοσμίου φήμης κτηνοτρόφος Dr. Antonio Morsiani και ο Lodovico Babini, ένας λάτρης των σκύλων με καταγωγή από τη Ρομάνια με μεγάλη εμπειρία. Θα έθεταν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα γενετικής αναδόμησης που θα έσωζε το Lagotto Romagnolo από το τούνελ μονόδρομου προς την εξαφάνιση. Η επανένωση των δύο παράλληλων ιστοριών του Lagotto Romagnolo -αυτή που έλαβε χώρα στους υγροτόπους και αυτή που έλαβε χώρα στους λόφους των Απεννίνων- θα έθετε τις βάσεις για την ανανέωση της καθαρότητας της φυλής.

Με την ίδρυση της Λέσχης Italiano Lagotto (C.I.L.) στην Ίμολα το 1988, η οποία σήμερα αριθμεί 300 μέλη σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε μια σταθερή βάση για την επίσημη αναγνώριση της φυλής από την E.N.C.I. και την F.C.I. Με την ίδρυση του συλλόγου Italiano Lagotto (C.I.L.) στο Imola το 1988, το οποίο έχει τώρα 300 μέλη σε όλο τον κόσμο, ένα σταθερό θεμέλιο για επίσημη αναγνώριση της φυλής εκ μέρους του E.N.C.I. και F.C.I. δημιουργήθηκε. Η επίσημη αναγνώριση από την E.N.C.I., με έγκριση του μορφολογικού προτύπου που συντάχθηκε από τον Δρ Antonio Morsiani (μετά από χρόνια βιομετρικών μετρήσεων σε εκατοντάδες θέματα), επιτεύχθηκε το 1992. Το 1995, χάρη στη συνεχή αφοσίωση του συλλόγου και των τεχνικών οργάνων του , η προσωρινή διεθνής αναγνώριση από την F.C.I. κερδήθηκε. Εν τω μεταξύ, η φυλή έχει απολαύσει την ευρωπαϊκή και ακόμη και την παγκόσμια επιτυχία και ο αριθμός των νεογνών που καταχωρήθηκαν στα διάφορα F.C.I., τα βρετανικά και αμερικανικά κλαμπ ρείθων αυξάνονται συνεχώς. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, καταγράφηκαν 545 νεογνά το 1994 και σχεδόν 900 το 2002 - σχεδόν διπλασιασμός των γεννήσεων σε μόλις 9 χρόνια. Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεογνών έχει αυξηθεί δέκα φορές - και σε ορισμένες περιπτώσεις εκατό φορές. Η ταχεία διεθνής διάχυση της φυλής επισημαίνεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καταχωρίσεων κουταβιών σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί και να συντονιστεί η σωστή μορφο-λειτουργική επιλογή σε διεθνές επίπεδο, το 1997 ιδρύθηκε η U.M.LAG (World Union of Lagotto Clubs - Unione Mondiale dei Club Lagotto Romagnolo), πρόεδρος της οποίας είναι ο Dr. Giovanni Morsiani. Οι Λέσχες Lagotto σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες είναι μέλη αυτής της ένωσης και υπάρχει συνεχής ροή αιτήσεων συμμετοχής από νέους συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Για την προστασία της φυλής από κληρονομικές παθολογίες, η ιταλική Λέσχη Lagotto συμμετέχει, από το 1992, στον επίσημο έλεγχο της δυσπλασίας του ισχίου σε συνεργασία με το Centro di Lettura (Κέντρο Ανάλυσης) που διευθύνει ο Δρ. Cesare Pareschi της Ferrara. Το C.I.L. πρόσφατα αναγνώρισε E.N.C.I. οδηγίες για τον έλεγχο της κληρονομικής γενετικής νόσου, παρέχοντας στο Centro di Lettura την υποστήριξη της F.S.A. (Animal Health Foundation) της Κρεμόνας, σε σκηνοθεσία Δρ Aldo Vezzoni. Η Τεχνική και Υγειονομική Επιτροπή της Λέσχης, εδώ και χρόνια, διενεργεί προσεκτικούς επιτόπιους ελέγχους και ελέγχους όσον αφορά τις πιο κοινές κληρονομικές ασθένειες που προσβάλλουν σκύλους νερού με σγουρά τριχώματα συνεχώς αναπτυσσόμενα. Άλλοι έλεγχοι αφορούν τις κύριες κληρονομικές οφθαλμικές παθήσεις και ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Προκειμένου να διατηρηθεί η αρχική ικανότητα εργασίας του Lagotto Romagnolo, η ιταλική Λέσχη Lagotto "Quintino Toschi" διοργανώνει, εδώ και μερικά χρόνια, τεστ και δοκιμές ικανότητας για εύρεση τρούφας (εργασίας) σε όλη την Ιταλία και έχει λάβει εξαιρετικά αποτελέσματα και στα δύο, ποσότητα και την τελειοποίηση των λειτουργικών ιδιοτήτων της φυλής. Αυτό μας επέτρεψε να συντάξουμε μια Πρόταση Προτύπων Εργασίας για τη φυλή (μαζί με τους Κανονισμούς Δοκιμών Εργασίας) που η Λέσχη έστειλε στην E.N.C.I. το 1999. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εκπαιδεύσει επίσης κριτές του Club για τη διεξαγωγή των παραπάνω Working Trials. Στο ετήσιο C.I.L. Εργασιακά Πρωταθλήματα, που αμφισβητούνται από το 1999 σε εκείνες τις ιταλικές περιοχές με καλό έδαφος για τρούφα, μεγάλος αριθμός σκύλων –τόσο από την Ιταλία όσο και από το εξωτερικό- συμμετέχουν στο τμήμα δεξιοτήτων και συμμετέχουν επίσης στις «αισθητικές» εκθέσεις. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σαφές σημάδι εκτίμησης της επιθυμίας μας να διατηρήσουμε τα αρχικά χαρακτηριστικά εργασίας της φυλής. Τα τεστ δεξιοτήτων επιτρέπουν στους Ομίλους να παρακολουθούν όχι μόνο τα μορφο-λειτουργικά χαρακτηριστικά της φυλής, αλλά και τον χαρακτήρα, που ήταν πάντα ένα από τα δυνατά σημεία του Lagotto Romagnolo.

Από μορφολογική άποψη το Lagotto Romagnolo έχει, τα τελευταία χρόνια, εδραιωθεί ακόμη περισσότερο. Οι συχνοί, εις βάθος βιομετρικοί μας έλεγχοι που έγιναν σε συνέδρια, ράλι και συναντήσεις Λέσχης έχουν επισημάνει ότι τα μορφο-λειτουργικά χαρακτηριστικά της φυλής συμφωνούν απόλυτα με το επίσημο μορφολογικό πρότυπο που καταρτίστηκε το 1991 από τον Δρ. Antonio Morsiani. Εδώ και αρκετό καιρό, το Lagotto Romagnolo έχει δείξει καλή συνολική ομοιογένεια, με συνεχή μετάδοση χαρακτηριστικών μέσω της γραμμής αίματος.

Πριν από μερικά χρόνια επικοινωνήσαμε με την E.N.C.I., προτείνοντας να διευκρινιστεί το μορφολογικό πρότυπο με δύο επιπλέον παρατηρήσεις σχετικά με την περιποίηση και το χρώμα του τριχώματος. Αυτό έχει καταστεί απαραίτητο για την αποτροπή επικίνδυνων αποκλίσεων από την αληθινή ρουστίκ φύση της φυλής που μπορεί να προκληθούν από υπερβολική, μη λειτουργική περιποίηση από επαγγελματίες χειριστές τόσο Ιταλούς όσο και ξένους. Κατά τα άλλα, το αυθεντικό Italian Standard είναι -και παραμένει- το ιδανικό πορτρέτο της φυλής μας.