NORMASDELAGOTTO ROMAGNOLO

Πρότυπο φυλής είναι η κατευθυντήρια γραμμή που περιγράφει τα ιδανικά χαρακτηριστικά, την ιδιοσυγκρασία και την εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένου του σωστού χρώματος μιας φυλής, και διασφαλίζει ότι η φυλή είναι κατάλληλη και λειτουργική. Οι εκτροφείς και οι κριτές θα πρέπει να είναι πάντοτε προσεκτικοί ώστε να αποφεύγονται προφανείς καταστάσεις ή υπερβολές που θα μπορούσαν να βλάψουν με οποιονδήποτε τρόπο την υγεία, την ευημερία ή την ευρωστία αυτής της φυλής. Από καιρό σε καιρό ορισμένες συνθήκες ή υπερβολές μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τους σκύλους ορισμένων φυλών και οι κριτές και οι κτηνοτρόφοι παρακαλούνται να ανατρέξουν στις πληροφορίες του Breed Watch που σχετίζονται με αυτήν τη φυλή για λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν τέτοια τρέχοντα ζητήματα. Εάν ένα χαρακτηριστικό ή μια ποιότητα είναι επιθυμητή, θα πρέπει να υπάρχει μόνο στο σωστό μέτρο. Ωστόσο, εάν ένας σκύλος διαθέτει ένα χαρακτηριστικό, μια ιδιότητα ή ένα χρώμα που περιγράφεται ως ανεπιθύμητο ή άκρως ανεπιθύμητο, συνιστάται έντονα να μην επιβραβεύεται στον στίβο επίδειξης.

Γενική εμφάνιση
Τετράγωνης κατασκευής, μικρού έως μεσαίου μεγέθους σκύλος με ρουστίκ εμφάνιση- στιβαρός και εύρωστος με πυκνό, σγουρό τρίχωμα μαλλιαρής υφής. Μέτρηση από το έδαφος έως τον αγκώνα μεγαλύτερη από εκείνη από τον αγκώνα έως το ακρώμιο. Αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Χαρακτηριστικά
Αρχαία ιταλική ράτσα retriever πάπιας, όπου τώρα πια χρησιμοποιείται ως κυνηγός τρούφας. Εξαιρετικός σκύλος φύλαξης και οικογενειακός σύντροφος.

Ταμπεραμέντο
Ζωηρός, έξυπνος, στοργικός.

Κεφάλι και κρανίο

Κεφάλι μέτρια πλατύ. Εξετάζοντάς το από ψηλά, το ευρύτερο σημείο βρίσκεται στο ζυγωματικό τόξο. Όταν εξετάζεται από το πλάι, τα επίπεδα της μουσούδας και του κρανίου αποκλίνουν ελαφρώς. Κρανίο ελαφρώς κυρτό, τόσο πλατύ όσο και μακρύ, με επιπεδοποίηση στο ινιακό τμήμα και με μεσομετωπιαία αύλακα. Το μήκος του κρανίου από το ινιακό σημείο έως το στοπ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το στοπ έως τη μύτη. Ελαφριά αλλά εμφανής στάση. Καλά ανεπτυγμένα τόξα φρυδιών. Στόμα ισχυρό και σφηνοειδές, κάπως αμβλύ στο προφίλ. Σε βάθος, σχεδόν ίσο με το μήκος. Ρινική γέφυρα ευθεία, με μεγάλη μύτη που προεξέχει ελαφρώς με πλατιά, ανοιχτά ρουθούνια. Σιαγόνες φαρδιές, μεγάλες και ισχυρές. Χείλη σφιχτά που σχηματίζουν ένα ευρύ ημικύκλιο όταν τα βλέπει κανείς από μπροστά, καλυμμένα με μακριά,  σκληρότριχα μουστάκια.

Μάτια
Αρκετά μεγάλα, σχεδόν στρογγυλά, τοποθετημένα αρκετά καλά μεταξύ τους. Κοντά βλέφαρα με χείλη σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Καλά αναπτυγμένες βλεφαρίδες. Το χρώμα των ματιών κυμαίνεται από ώχρα έως σκούρο καστανό και καφέ, ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος. Προσεκτική, έξυπνη έκφραση.

Αυτιά

Μέτρια μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού, τριγωνικά με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες, κάπως φαρδιά στη βάση και τοποθετημένα λίγο πάνω από το επίπεδο του ματιού. Κρέμονται σε κατάσταση ηρεμίας, ελαφρώς ανασηκωμένα όταν βρίσκεται σε εγρήγορση.

Στόμα

Καλά ανεπτυγμένα δόντια, τοποθετημένα σε τετράγωνο σχήμα με τις σιαγόνες. Δάγκωμα ψαλιδιού ή τανάλιας. Πλήρης οδοντοστοιχία ιδιαίτερα επιθυμητή. Επιτρέπεται το αντίστροφο δάγκωμα ψαλιδιού.

Λαιμός

Σχετικά κοντός, ωοειδής σε διατομή, ελαφρώς τοξωτός, μυώδης και ισχυρός. Χωρίς προγούλι.  

Μπροστινά  τεταρτημόρια
Οι ώμοι είναι μυώδεις, με μέτρια πλάτη, μακριά λεπίδα και ίσο μήκος με το μήκος του βραχίονα. Αγκώνες αρκετά στενής τοποθέτησης. Βραχίονες ευθείς με γερά, οβάλ οστά. Ο καρπός ακολουθεί την κάθετη γραμμή του αντιβραχίου και είναι λεπτότερος, στιβαρός και σε κίνηση. Υποκνήμιο κεκλιμένο, ελαστικό και λεπτό σε σύγκριση με το αντιβράχιο.

Σώμα
Συμπαγές και ισχυρό. Μήκος της ράχης από το σημείο του ώμου έως το σημείο του γλουτού ίσο με το ύψος στο ακρώμιο. Το ακρώμιο ξεχωρίζει ελαφρώς και τοποθετείται ακριβώς πάνω από τη γραμμή της πλάτης. Η ευθεία άνω γραμμή πέφτει ελαφρώς από το ακρώμιο προς τους γλουτούς. Οσφή κοντή και φαρδιά. Γλουτοί  μακριοί, φαρδιοί, μυώδεις και με ήπια κλίση. Το καλά αναπτυγμένο στήθος φτάνει μέχρι τους αγκώνες. Στήθος μάλλον στενό μπροστά,  που διευρύνεται πίσω από τους αγκώνες. Ελαφριά αναδίπλωση. Δέρμα λεπτό, σφιχτό και χωρίς ρυτίδες.

Πίσω  τεταρτημόρια
Ισχυρός άνω μηρός μακρύς με καλά αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Καλή κάμψη της γάμπας- ο κάτω μηρός είναι ελαφρώς μακρύτερος από τον άνω. Ευρείς γοφοί. Πίσω μαστοί λεπτοί και όρθιοι. Η γωνίωση είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι στα μπροστινά  τεταρτημόρια, αλλά χωρίς υπερβολές.

Πόδια
Συμπαγές με δυνατά, κυρτά νύχια. Ιστός μεταξύ των δακτύλων των ποδιών καλά αναπτυγμένος. Μπροστινά πόδια σχεδόν στρογγυλά, με δάχτυλα σφιχτά και καλά καμπυλωμένα, δεν στρέφονται ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω. Τα οπίσθια πόδια έχουν ελαφρώς πιο ωοειδές σχήμα και τα δάχτυλα των ποδιών είναι λιγότερο τοξωτά.

Ουρά

Τοποθετημένη ως η συνέχεια των ελαφρώς κεκλιμένων γλουτών, λεπταίνοντας προς το τέλος, σχηματίζοντας αγκίστρι. Κρέμεται σε σχήμα χαντζάρας σε κατάσταση ηρεμίας και είναι έντονα ανασηκωμένο όταν βρίσκεται σε εγρήγορση. Όταν εργάζεται ή είναι ενθουσιασμένο μπορεί να μεταφέρεται στην πλάτη, αλλά ποτέ δεν πρέπει να κουλουριάζεται.

Βάδισμα/κίνηση
Ελεύθερη, ομαλή και ακούραστη με άφθονη κίνηση.

Τρίχωμα
Μαλλιαρό και αδιάβροχο, κάπως τραχύ στην επιφάνεια που σχηματίζει πολύ πυκνές, δακτυλιοειδείς μπούκλες, με ορατό, αδιάβροχο υπόστρωμα. Οι μπούκλες είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι όπου οι μπούκλες είναι λιγότερο σφιχτές, σχηματίζοντας καλοφτιαγμένα φρύδια, μουστάκια και γένια. Μάγουλα καλυμμένα με πυκνά μαλλιά. Στα αυτιά, οι μπούκλες τείνουν να είναι ανοιχτές αλλά πολύ κυματιστές. Το εσωτερικό πτερύγιο του αυτιού καλύπτεται από τρίχες. Ουρά καλυμμένη με μαλλιαρό,  σκληρότριχο τρίχωμα. Το τρίχωμα πρέπει να ακολουθεί ομοιόμορφα τη γραμμή του σκύλου. Μπορεί να είναι μακρύτερο στο κεφάλι, αλλά δεν πρέπει να καλύπτει τα μάτια. Το τρίχωμα θα πρέπει να έχει τέτοιο μήκος ώστε να είναι εμφανείς οι μπούκλες και να μπορεί να εκτιμηθεί η υφή του. Η σωστή παρουσίαση είναι φυσική, χωρίς στυλ, και συνάδει με τον ρουστίκ χαρακτήρα της φυλής.

Χρώμα
Συμπαγές υπόλευκο, λευκό με καφέ ή πορτοκαλί σημάδια, πορτοκαλί roan, καφέ roan, καφέ (σε διάφορες αποχρώσεις), συμπαγές πορτοκαλί, καφέ με λευκά σημάδια, πορτοκαλί με λευκά σημάδια. Επιτρέπονται καφέ μάσκα και μαύρα σημάδια. Ο χρωματισμός κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο καφέ ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος.

Μέγεθος

Ύψος: Αρσενικά 43-48 εκατοστά (17-19 ins), ιδανικό ύψος 46 εκατοστά (18 ins).
Θηλυκά 41-46 cm (16-18 ins), ιδανικό ύψος 43 cm (17 ins). Ανοχή ενός εκατοστού πάνω ή κάτω.
Βάρος: Αρσενικά 13-16 κιλά. Θηλυκά 11-14 κιλά.

Σφάλματα

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ανωτέρω σημεία θα πρέπει να θεωρείται σφάλμα και η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να βαθμολογείται το σφάλμα, θα πρέπει να είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό του και την επίδρασή του στην υγεία και την ευημερία του σκύλου και στην ικανότητά του να εκτελεί την παραδοσιακή του εργασία.

Σημείωση:

Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φαινομενικά φυσιολογικούς όρχεις που κατέρχονται πλήρως στο όσχεο.